Co decyduje o renomie hodowcy drobiu?
Dobre imię w branży hodowlanej jest niezwykle istotne. Warto wiedzieć, z czego ono wynika i co składa się na renomę właściciela.
Czemu renoma jest ważna?
Każdy szanujący się hodowca drobiu dba o dobre imię. Dzięki niemu buduję się własną markę, zaufanie kontrahentów i klientów oraz generuje się zyski. Dobrym przykładem jest wylęgarnia drobiu, która znajduje się na Fermie Drobiu Marchewka. Jej właściciele cieszą się dobrą opinią. Ta pozwala na zachowanie ważnych kontraktów oraz pozycji na rynku. Co się na nią składa?
Elementy renomy
Marka własna zawsze wymaga wysiłku w budowany wizerunek oraz pozycję rynkową. Renoma, o której mowa wynika przede wszystkim z jakości dostarczanego z hodowli drobiu. I to właśnie od niej zależy wszystko. Co się na nią składa i jak się ją ocenia? Zdrowie pisklęta są oznaką tego, że hodowla jest właściwa, a z ptactwem wszyscy obchodzą się, jak należy. Brak stresu, odpowiednie pasze, dostęp światła i świeżego powietrza. Wszystko to sprawia, że pojedyncze sztuki są zdrowe, silne, będą składać dużo jaj, a ich mięso jest smaczne. To doceniają klienci. Jeśli na tym etapie będą nieprawidłowości lub wystąpią jakiekolwiek problemy związane ze standardem, wówczas pozostałe elementy jak np. cena nie będą miały znaczenia. Kolejną sprawą są warunki, te opisane wcześniej są ważne także dla inspekcji. Która wymaga, zgodnie z prawem, aby zwierzęta były hodowane we właściwych warunkach. O renomie buduje także podejście do klienta. Uczciwe warunki, przejrzyste zasady. To wszystko sprawia, że o hodowcy mówi się dobrze i chętnie go poleca. Odpowiedni stosunek ceny do jakości jest ważny. Jednak renoma hodowcy, jakość drobiu oraz obsługi, sprawiają, że kontrahenci są gotowi wydać nieco więcej, ale mieć dobry drób.