Sprzedaż indyków – oferta profesjonalnej wylęgarni
Mięso indyka jest uważane za zdrowe i dietetyczne. Przyczyniają się do tego indywidualne cechy tego gatunku drobiu, a także sposób hodowli, w szczególności karmienia. Jeśli jesteś zainteresowany ofertą sprzedaży indyków, zapraszamy na fermę drobiu w Marianowie w okolicach Łomży. Od wielu lat specjalizujemy się w hodowali drobiu, prowadzimy także wylęgarnię, dzięki czemu możemy zaproponować pisklęta wielu gatunków.
Wieloletnie doświadczenie pozwoliło pracowników przedsiębiorstwa zdobyć solidną wiedzą w dziedzinie hodowli ptaków. Jest ona poparta specjalistycznymi informacjami, z którymi na bieżąco się zapoznajemy i które pozwalają wciąż ulepszać warunki hodowli. Dzięki temu, jesteśmy regionalnym liderem w zakresie sprzedaży gęsi, kur, indyków oraz kaczek. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą. Z pewnością każdy hodowca, producent jaj i mięsa znajdzie w niej coś interesującego, co pomoże mu w rozwoju swojej firmy i uzyskaniu doskonałych efektów hodowlanych.
Spożycie mięsa indyczego rośnie z roku na rok, a według statystyk już za 5 lat globalne spożycie może osiągnąć pułap 6,7 miliona ton. Polska jest w czołówce państw europejskich, które produkują najwięcej mięsa indyczego (liderem od lat są Niemcy). Czemu zawdzięcza się tak duży wzrost sprzedaży indyka? Przede wszystkim mięso to charakteryzuje się bardzo wysoką jakością, a przy tym zawiera zaledwie 2% tłuszczu i około 27% białka. Mięso to dzieli się również na czerwone (nogi) oraz białe (z piersi oraz skrzydeł).
Sprzedaż indyków – charakterystyka hodowli
Warunki hodowli indyków
Aby uzyskać mięso o jak najlepszym stosunku białka do tłuszczu, a także o jak najlepszym smaku, ogromne znaczenie ma sposób hodowli. W krajowej produkcji tego drobiu dominuje indyk biały szerokopierśny (około 95%), a chów tych zwierząt dzieli się na dwa okresy: pierwszy to odchów, zaś drugi tucz. Ptaki te są bardzo wrażliwe na warunki hodowlane, dlatego podział ten ma duże znaczenie i nie wolno ignorować konkretnych zaleceń. Jedną z metod jest odchów prowadzony w sektorach, w przypadku którego używa się zagród o prostokątnym układzie.
Ogromne znaczenie ma również to, jaką obsadę będzie miała zagroda, a także jaki rodzaj ściółki zostanie użyty (najczęściej podłoże ze słomy albo celulozowe). Hodowcy muszą przywiązywać też baczną uwagę do temperatury oraz wilgotności. W początkowych stadiach chowu powinno to być 25oC, natomiast później zmniejsza się temperaturę stopniowo co 2oC, aż do 18oC. Jeśli chodzi o wilgotność, to powinna ona wynosić około 65%.
Odżywianie indyków
Aby uzyskać zdrowy drób, trzeba karmić go odpowiednim pożywieniem. W przypadku sprzedawanych przez nas indyków używamy pasz w formie mieszanek granulowanych, które wprowadzamy od 4 tygodnia życia. Zapewniamy też stały dostęp do wody, dbając o jej czystość, bowiem brudna może przyczyniać się do rozprzestrzeniania chorób.
Jeśli jesteś zainteresowany zakupem zdrowych i dobrze odżywionych indyków, skontaktuj się z nami. Zajmujemy się również sprzedażą kaczek i kurek.