Blog
Jak dbać o kury jednodniowe?
Pielęgnacja piskląt znacznie różni się od hodowli kurek starszych, ważne, by wybrać ich rasę tak, by uwzględniała rejon, w którym będzie prowadzona hodowla. Wzrost kurcząt jest uzależniony od utrzymania właściwej czystości ściółki, odpowiedniej temperatury i pożywienia, które musi być podawane w konkretnych odstępach czasowych. Zobaczmy więc, o czym nie można zapomnieć, jakie warunki trzeba zapewnić kurkom jednodniowym?
Gęsi jako towar eksportowy
Gęsina to wyjątkowo smaczne mięso, z którego można przyrządzić tradycyjne dania polskie. Zgodnie w wieloletnią tradycją, gęsina trafia na stoły Polaków w dzień Świętego Marcina, czyli 11 listopada. Ale ze względów zdrowotnych, warto wprowadzić modę na częstsze jedzenie tego mięsa. Zawiera ono pełnowartościowe białka i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na właściwościach gęsiny poznali się mieszkańcy Europy, dlatego stanowi hit eksportowy polskiego drobiarstwa.
Charakterytyka kaczek Mulard
Kaczki Mulard są bezpłodnymi mieszańcami, które hoduje się ze względu na znakomite walory smakowe. Kruche i soczyste mięso z niewielką ilością tłuszczu jest szczególnie cenione przez nabywców. Tutaj możesz przeczytać, jakie cechy posiada ten gatunek kaczki i jakich warunków hodowlanych potrzebuje.
Czy wylęg drobiu wymaga specjalnych zezwoleń?
Trzeba powiedzieć sobie wprost, że popularność ferm drobiu rośnie z roku na rok. Oczywiście, wynika to ze sporego zapotrzebowania na ten rodzaj mięsa. Właściwie każdego roku spożycie drobiu wzrasta, a więc sporo osób widzi w tym szansę na zaistnienie na rynku krajowym jako hodowca. Jednak sprawa z prowadzeniem fermy drobiu nie jest tak łatwa i przyjemna, jak by się to mogło wydawać na samym początku.
Odmiany kurek jednodniowych
Zakup piskląt musi być przemyślaną decyzją. Przede wszystkim kurki muszą być zdrowe. Możemy ich stan ocenić po wyglądzie i zachowaniu. Sprawdźmy, czy posiadają prosty dziób, nogi i pazury. Zobaczymy również puch, musi być czysty i puszysty. Zdrowe pisklęta są ruchliwe. Kupujmy tylko z zaufanych zakładów wylęgu drobiu. Sprzedażą kurek jednodniowych zajmuje się Ferma Drobiu Kamil Marchewka w Marianowie. Kurki jednodniowe są szczepione i wyróżniają się wysoką zdrowotnością. Wszystkie ptaki pochodzące z wylęgarni, mają udokumentowane pochodzenie i szczepienia. Jeśli nie mamy odpowiedniego transportu do przewozu piskląt, zakład dostarczy nam na miejsce. Transport odbywa się specjalnie zaadoptowanymi do tego celu pojazdami, co sprawia, że otrzymamy kurki w znakomitej kondycji.
Rola drobiu w kuchni polskiej
Jak podają źródła historyczne już w średniowieczu pieczone kury, kurczęta i kapłony gościły na stołach królewskich oraz szlacheckich. Z uwagi na swoje walory zdrowotne oraz smakowe, współcześnie drób jest nadal bardzo popularny w polskiej kuchni. Na przykład, jak powszechnie wiadomo, mięso kurczaka zawiera dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm, stanowi ono inspirację do tworzenia różnych potraw, a jego obróbka termiczna jest bardzo prosta i wygodna. W naszym wpisie przyglądamy się jak jest rola drobiu w polskiej kuchni. Zapraszamy do lektury.
Co wpływa na dobrostan kur?
Bardzo istotnym czynnikiem w hodowli kur jest dostęp do świeżej wody oraz zbilansowanego pożywienia. Kury muszą mieć miejsce schronienia i odpoczynku, zapewnioną należytą profilaktykę oraz opiekę weterynaryjną w razie choroby. Kluczowe jest również zminimalizowanie czynników stresogennych, na co w szczególności wpływa obecność towarzystwa zwierząt tego samego gatunku, bądź jej brak i odpowiedniej przestrzeni. Co jeszcze ma znaczenie? We wpisie omówimy szerzej czynniki wpływające na dobrostan kur. Zapraszamy do lektury.
Mięso z indyka vs mięso z kurczaka — porównanie właściwości odżywczych
Mięso białe jest obecnie znacznie częściej wybierane niż czerwone, co z dużej mierze wynika z naszych preferencji dietetycznych. Drób cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu, dostarcza organizmowi niezbędnej porcji białka i jest mniej kaloryczne niż np. wieprzowina czy wołowina.
Kury z wolnego wybiegu. Czy ich mięso jest zdrowe?
Od wielu lat produkcja mięsa drobiowego wykazuje tendencje wzrostowe. Drób jest zdecydowanie popularniejszy niż inne rodzaje mięs pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich. Nie ma w tym jednak nic dziwnego, gdyż jest stosunkowo tanie, lekkostrawne i dietetyczne. Każdy może nim uzupełnić swoją codzienną dietę, nawet osoby z problemami żołądkowymi. Można je szybko przyrządzić i sprawdza się w wielu różnorodnych daniach. Okazuje się jednak, że nie każde mięso drobiowe jest tak zdrowe i bogate w niezbędne składniki odżywcze jak mogłoby się wydawać. Wiele zależy od tego, w jakich warunkach hodowane były zwierzęta.